De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Bosgroep Limburg
Nieuwe bomen, beschermd met netten.

Bosuitbreiding

Bosgroep Limburg wilt een actieve rol spelen in bosuitbreiding op privégronden. Deze eigenaars kunnen rekenen op een extra begeleiding van de bosgroep. Nieuw bos slaat immers op termijn heel wat CO² op.

Bossen in Vlaanderen

Vlaanderen situeert zich onderaan in het Europese klassement wat de bosindex betreft.
Vlaanderen keurde in 1990 principieel 10.000 ha bosuitbreiding goed in het structuurplan. Jammer genoeg werd er sinds toen netto ontbost in plaats van bijkomend bebost.

De Limburgse Kempen scoort merkelijk beter dan het Vlaamse gemiddelde, maar toch zijn ook daar nog mogelijkheden tot groei.

Groene long

Bossen fixeren veel meer CO² dan naakte gronden of landbouwgronden en leveren niet alleen een klimaatneutrale grondstof, maar ook een stukje groene long en een buffer voor diverse klimaatfactoren en geluid. Diverse studies toonden het positief effect van bossen op het welzijn van de lokale bevolking al aan.

Particulieren dragen bij

Bosgroep Limburg stelt vast dat heel wat particulieren interesse hebben om (al dan niet volledig) met eigen middelen bij te dragen aan bosuitbreiding. De ervaring leert dat heel wat geïnteresseerde bosuitbreiders door de administratieve complexiteiten of tegenstrijdigheden en een gebrek aan neutraal advies vóór de effectieve beplanting afhaken.

Bosgroep Limburg biedt daardoor extra begeleiding aan.